Paikallista tarinat osa 9

Iiläiset yritykset haluavat olla mukana luomassa yhteistä tarinaa paikallisen elinvoiman, työllisyyden ja ympäristöarvojen puolesta.

Yritystarinat on tuotettu yhteistyössä paikallislehden IiSanomien kanssa.

Toimistopalvelu A.Honkamaa: ”Paikallista hanke on erinomainen keino saada meidät yrittäjätkin aika ajoin miettimään omia valintojamme.”

Iloisesti hymyilevät kasvot ja herskyvä nauru ovat ensimmäinen asia, jotka Toimistopalvelu A.Honkamaan yrittäjä Arja Honkamaasta tulevat mieleen. Arja onkin helposti lähestyttävä persoona, jonka puoleen kuivalaiset ovat tottuneet kääntymään monissa asioissa jo yli 20 vuoden ajan.

– Suurin osa asiakkaista on paikallisia, joille hoidan kirjanpitojen ohella monia muitakin asioita palkanlaskennasta laskutukseen. Etenkin vanhempia kyläläisiä koitan auttaa erilaisten lomakkeiden täyttämisessä ja tulostamisessa. Kaikilla ei ole vielä nettiä tai tulostinta, joten paperisiakin lomakkeita tarvitaan, Arja kertoo.

Itse hän on sitoutunut yrityksensä osalta käyttämään sähköisiä palveluita niin paljon kuin mahdollista, vähentääkseen paperin kulutusta.

Paikallista hankkeeseen Arja liittyi vuodenvaihteesta lupautuen paperin kulutuksen vähentämisen lisäksi huolehtimaan Kuivaniemen Putkinotkontiellä sijaitsevansa toimistonsa piha-alueet siisteinä.

-Paikallista hanke on erinomainen keino saada meidät yrittäjätkin aika ajoin miettimään omia valintojamme ja huolehtimaan ympäristöstä. Lisäksi hankkeen kautta saamme uusia kontakteja ja keskustelua toisten yrittäjien kanssa, Arja toteaa hankkeeseen liittymisestään.

Arja Honkamaa toimii aktiivisesti myös Suomen Yrittäjien paikallisjärjestö Kuivaniemen Yrittäjissä, ollen yhdistyksen sihteeri.

Konehuolto Paakkola: ”Iiläiset iiläisille”-periaatteella käytän paikallisia palveluita aina kun mahdollista.”

Konehuolto Paakkola Oy korjaa raskasta kalustoa siellä missä kalusto on. Liikeideana on mennä sinne missä asiakas apua tarvitsee.

-Iissä ei ole aikaisemmin ollut konehuoltopalvelua, vaikka koneyrittäjiä paikkakunnalta löytyy useita. Koneet jouduttiin viemään huoltoon kauaskin ja se vei aikaa, eikä ollut kustannustehokkain tapa, Pasi Paakkola kertoo yrityksensä synnystä.

Pasi on pikkupojasta saakka touhunnut erilaisten koneiden kanssa. Edelleen sama motivaatio ajaa etsimään ratkaisuja koneiden ongelmiin ja koko ajan kehittymään omassa työssä. Kahdessa huoltoautossa on mukana mittava määrä työkaluja ja tarvikkeita, joilla huollot voi suorittaa siellä missä apua tarvitaan. Sen lisäksi yrityksellä on huoltohalli Porkantiellä Iissä, joka mahdollistaa isompien huolto- ja korjaustoimenpiteiden suorittamisen, kuin esimerkiksi metsä maastoineen.

Yrityksen toiminta-alueena on koko Pohjois-Suomi ja työt painottuvat Ii-Pudasjärvi-Rovaniemi akselille. Paikallista hankkeeseen yritys liittyi ajatuksella lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja saada aikaan positiivista kierrettä palveluihin ”iiläiset iiläisille”-periaatteella.

– Aina kun on mahdollista, käytän paikallisia palveluita. Paikallista -merkkiin kuuluva ympäristölupaukseni tulee olemaan kierrättäminen ja jätteen vähentäminen. Huolloista tulevat jäteöljyt kierrätetään uusiokäyttöön asiamukaisesti, Pasi kertoo. Jo se vähentää ympäristön kuormitusta, ettei kalustoa tarvitse siirtää pitkiä matkoja laveteilla huoltoon, vaan menemme paikalle huollot suorittamaan.

Yrityksessä mukana oleva Minna vaimo huolehtii toimistotöistä.

– Jatkossa tarkoituksena on siirtää kaikki mahdollinen sähköiseen muotoon paperin kulutuksen vähentämiseksi. Tulevaisuudessa Pasi ja työntekijämme muun muassa pystyvät hoitamaan tableteillaan suoraan maastosta laskutukseen tarvittavat tiedot, Minna kertoo.

Yrityksellä on riittänyt töitä ja Konehuolto Paakkola Oy on vastikään palkannut työntekijän vastaamaan tarpeeseen.

-Työntekijä löytyi tuttavapiiristä ja hän onkin lyhyessä ajassa tehnyt itsensä erittäin tarpeelliseksi yritykselle, Pasi iloitsee. Työntekijän myötä myös hallitoimintaa on tarkoituksena kehittää paikallisia yrityksiä palvelevaksi, muun muassa hydrauliikkaletkujen teko on tarkoituksena aloittaa kesän aikana.

Liikuntakeskus Move: ”Lupauduimme Paikallista yrityksenä muun muassa muoviroskan vähentämiseen.”

Viime elokuun alussa uusiin tiloihin muuttanut liikuntakeskus Move toivoo asiakkaiden käyttävän omia juomapulloja kertakäyttömukien sijaan.

-Tarjoamme jatkossakin asiakkaille mahdollisuuden juoda tiloista löytyvistä mukeista, mutta tavoite on vähentää roskan määrää ja vaihtaa muovimukit biohajoaviin tuotteisiin, yrittäjä Pasi Outila kertoo.

Asiakasmäärän hän toteaa uusien tilojen myötä jatkaneen kasvuaan ja asiakkaiden pääsääntöisesti löytäneen uuden paikan hyvin. Joillekin uusi osoite Karpalotie 15 on aiheuttanut päänvaivaa, koska kulku Moveen tapahtuu Lieksentien puolelta.

Muoviroskan vähentämisen lisäksi Movessa panostetaan led-valaistukseen, pukutiloissa valot on jo vaihdettu. Kuntosalin valonheittäjät ovat niin ikään ledejä.

Paikallista-hankkeessa annettavaa ympäristölupausta Pasi pitää hyvänä asiana, samoin kuin hankkeen tarkoitusta lisätä yrittäjien yhteistyötä ja paikallisten palveluiden käyttämistä.

HH-Yrityspalvelu:”Suosimme sähköisiä palveluita.”

Yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella HH-Yrityspalveluiden Heikki Helekoski auttaa yrityksiä taloudellisen kehityksen ennakoimisessa, liiketoiminnan kehittämisessä ja parhaantuloksen saavuttamisessa.

Yrityksen toimisto sijaitsee Iin ydinkeskustassa Puistotiellä, josta käsin Heikki palvelee asiakkaita kirjanpitoon, palkkalaskentaan, laskutukseen ja moniin muihin yrityksen taloushallintaan liittyvissä asioissa.

-Asiakkaat koostuvat pääasiassa Iin seudulta, Iin Yrittäjien toiminnassa aktiivisesti vaikuttanut Heikki kertoo.

Hän kuului Iin Yrittäjien hallitukseen lähes kymmenen vuoden ajan ja oli mukana Paikallista -hanketta suunniteltaessa. Sittemmin hän on jäänyt hallitustyöskentelystä pois, toimien tällä hetkellä Iin Lions Clubin presidenttinä.

-Ilolla olen pannut merkille iiläisten yritysten mukaan lähtöä Paikallista -hankkeeseen. Itse olen vähentänyt huomattavasti paperin käyttöä ja siirtynyt sähköisiin raportointeihin ilman paperitulosteita. Lisäksi olemme panostaneet energiansäästöön muun muassa ilmalämpöpumpun asentamisella, Heikki kertoo.

Vapaa-ajallaan Heikki harrastaa Lions Club toiminnan lisäksi musiikkia, sekä luonnossa liikkumista kahden koiransa kanssa.

-Koirat ovat hyvä syy lähteä liikkeelle, vaikka väsyttäisikin, hän toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.