Paikallista tarinat osa 8

Iiläiset yritykset haluavat olla mukana luomassa yhteistä tarinaa paikallisen elinvoiman, työllisyyden ja ympäristöarvojen puolesta. Yritystarinat on tuotettu yhteistyössä paikallislehden IiSanomien kanssa.

Kalakauppa Iin Majakka: Paikallisuus ja lähiruoka ovat voimistuva trendi

Kalaliike H. Kuha on harjoittanut kalan vähittäismyyntiä, kalanjalostusta ja -jakelua jo 35 vuoden ajan. Yrityksen tuotekehitys on niittänyt mainetta vuosien varrella ja saavuttanut useita erilaisia valtakunnallisia palkintoja. Tuotannossa on kiinnitetty huomiota ennen kaikkea tuorekalojen jalostamiseen ja erilaisiin kalankypsennysmenetelmiin. Vuodesta 1997 alkaen yrityksellä on ollut nelostien varressa täyden palvelun kalakauppa Iin Majakka.

Joka päivä liikkeen kalatiskistä löytyy vähintään kymmentä paikallista villikalaa, jotka on pyydetty Iijoesta tai läheisiltä merialueilta. Myös Oulujärven ja Inarijärven kalaa on tarjolla. Hannu (kuvassa vas.) ja Jussi-Pekka Kuha ihmettelevätkin puheita paikallisen kalan puuttumisesta kalakauppojen valikoimasta.

– Meillä niitä löytyy. Ainostaan heinäkuulla voi olla pulaa villistä paikallisesta kalasta, Hannu toteaa.

Kalaliike on sitoutunut hyödyntämään kalaa niin, ettei turhaa hävikkiä synny. Lisäksi pakkausmateriaalit vähittäiskauppoihin menevälle kalalle on vaihdettu ekologiseen pahviin ja liikkeen valot led-valoihin.

– Muovikassien rinnalle pyrimme jatkossa tarjoamaan vaikkapa pantillista kestokassia, Jussi-Pekka suunnittelee.

Kauneushoitola Outi: Yksinyrittäjä arvostaa paikallista yhteisöä

Paikallista hanketta hän yksinyrittäjänä arvostaa etenkin yhteisöllisyyden lisääjänä ja näkyvyyttä yrittäjälle antavana toimintana. Sen puitteissa kauneushoitola Outi on sitoutunut energiansäästöön, jätteiden kierrättämiseen ja hävikin vähentämiseen.

– Kierrätän kaiken mahdollisen ja olen tietoisesti opetellut sammuttamaan valot hoitotilasta lähtiessäni piipahtamaan pihan toisella puolella olevassa kodissamme, kertoo Outi Kantola, joka on toiminut yrittäjänä kuusi vuotta, josta neljä vuotta nykyisissä tiloissa Iin Kirstinharjussa.

Kauneushoitola Outin asiakaskunta on pääosin iiläisiä ja kesäisin mökkiläisiä, sekä jonkin verran naapurikunnista tulevista asiakkaista. Keväisin ja syksyisin suosituimpia hoitoja ovat kasvohoidot ja asiakkaista suurempi osa on naisia.

– Miesten osuus asiakkaista on lisääntynyt ja etenkin nuoret miehet osaavat huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Miehillä suosituimpia ovat jalkahoidot, Outi toteaa. Kasvo- ja jalkahoitojen lisäksi palveluvalikoimasta löytyy käsihoitoja, sokerointia, ripsipidennystä, meikkiä ja moni muita kauneuteen liittyviä hoitoja ja tuotteita. Tarvittaessa Outi tulee tekemään hoitoja asiakkaan kotiin.

Kunnostamo: Kannusta asiakkaitaan arvostamaan hyötyliikuntaa ja lähiliikuntapaikkoja

Personal trainer, ravintovalmentaja ja mentaalivalmentaja Anu Suotula-Tepon toiminta perustuu asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen selvittämiseen, kuuntelemiseen ja tukemiseen kohti parempaa kuntoa ja arjessa jaksamista.

– Paikallisuus on tärkeää ja lisää yhteisöllisyyttä ja näkyvyyttä. Tunnen kuuluvani hyvään jengiin, ikuiseksi maailmanparantajaksi tunnustautuva Anu toteaa.

Kunnostamo on sitoutunut muun muassa karsimaan turhat paperitulostukset, ja treenistudiossa valmennettavien käytettävissä on pyyhkeitä kertakäyttöisten paperipyyhkeiden sijaan. Aktiivisena luonnossa liikkujana hän kannustaa asiakkaitaan arvostamaan hyötyliikuntaa ja lähiliikuntapaikkoja. Myös metsäpolkujen käyttöön ja marjojen keräämiseen  Anu kannustaa arjen kiireiden keskellä jokaista valmennettavaansa.

–  Aloittelija tutustuu kanssani kuntosalimaailmaan helppotajuisesti tai jo edistynyt harjoittelija pääsee haastamaan itsensä. Kiireiselle teemme yhdessä hänen arjestaan liikuntaystävällisen sekä ruokavaliosta arkea ja tavoitteita parhaiten palvelevan

Päiväkoti Iitula: Hyödynnämme REKO-lähiruokarengasta ja otamme mielellämme paikallisilta tuottajilta tarjouksia

Ympäristökasvatuksella on merkittävä rooli Päiväkoti Iitulan toiminnassa. Esimerkiksi lähipuistoja käytetään oppimisympäristönä ja tutustumiskohteina, itse poimitut marjat ovat arkipäivää ja askartelussa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja ja lapsille opetetaan veden- ja energiansäästöä.

– Lapsilla on omat nimikoidut käsipyyhkeet, joka vaihdetaan päivittäin. Näin säästämme kertakäyttöisten paperipyyhkeiden käyttöä. Vesihanat ovat säästöhanoja ja työntekijätkin ovat saaneet haasteen energiansäästöön, johon olemme myös sitoutuneet, vastaava varhaiskasvatusopettaja Pirjo Ojala toteaa (kuvassa oikealla, yrittäjän Anna Turtisen vieressä.)

Päiväkoti Iitula käyttää paikallisten yritysten palveluja. Ruoka valmistetaanpäiväkodilla itse ja elintarvikkeet haemme paikallisista kaupoista.

–  Hyödynnämme REKO-lähiruokarengasta ja otamme mielellämme paikallisilta tuottajilta tarjouksia pystyäksemme entistä enemmän hyödyntämään lähiruokaa, Anna Turtinen kertoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.