Paikallista tarinat osa 7

Iiläiset yritykset haluavat olla mukana luomassa yhteistä tarinaa paikallisen elinvoiman, työllisyyden ja ympäristöarvojen puolesta. Yritystarinat on tuotettu yhteistyössä paikallislehden IiSanomien kanssa.

JBE Service: Tuulivoima tulevaisuuden sähkön tuotantomuoto

Ii  alueelle sijaitsee yli 50 tuulivoimalaa ja suunnitelmissa jopa 200 uutta tuulivoimalaa. Ei siis ole yllätys, että kunnassa sijaitsee myös Suomen suurin tuulivoiman huolto- ja asennustoimintaan keskittynyt JBE Service Oy.

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jarmo Berg on syntyperäinen iiläinen, joka kertoo asuneensa koko ajan Iissä.

–  Vaikka toimimme maailmanlaajuisesti, olemme vahvasti iiläinen yritys. Työntekijöitä meillä on 34, joista kolmasosa iiläisiä. Sähkö- ja mekaniikka-asentajia haemme nytkin lisää joukkoomme. Huollamme vuosihuoltosopimuksilla 166 tuulivoimalaa Suomessa, Sodankylä, Kuivaniemi ja Olhava mukaan lukien. Lisäksi vastaamme Iin Energian ja Leppäkosken Sähkön tuulivoimaloiden huolloista Iissä, Berg kertoo.

Vuonna 2012 perustettu JBE Service toimii maailmanlaajuisesti, kaukaisimpien urakoiden toteuduttua Australiassa ja Kanadassa. Tällä hetkellä yrityksen huolto- ja asennustiimejä työskentelee Suomessa, Virossa ja Ruotsissa. Myöhemmin tänä vuonna alkaa Ranskassa 21 tuulivoimalan pääkomponenttien vaihtourakka.

Paikallista hankkeessa JBE Service Oy on sitoutunut siirtymään täysin sähköiseen laskutukseen, joka on jo toteutunutkin. Lisäksi ajoneuvoja on uusittu vähäpäästöisemmiksi ja muovin käyttöä vähennetty. Yrityksen toimitilat Iin Vaneritiellä lämpenevät kaukolämmöllä ja kartonki, paperi ja metalli kierrätetään.

Yritys harjoittaa pienimuotoista konepajatoimintaa tuulivoimaloiden huoltaminen ja asentamisen lisäksi. Konepajatoiminnalle yrityksellä on asianmukaiset tilat toimitilojensa yhteydessä.

–  Maailman valloitus kiinnostaa ja tuulivoiman tulevaisuus näyttää todella valoisalta. Teknologia kehittyy ja tuulivoima on kilpailukykyisin tapa tuottaa sähköä. Iihin ja lähistölle valmistuu lähivuosina paljon uusia tuulivoimaloita, joiden huoltotarjouksissa uskomme olevamme vahvoilla vankan osaamisemme ja paikallisuutemme ansiosta, Berg toteaa.

Kulta-Aalto: Tavoitteena roskaton Ii

Kultasepänliike Kulta-Aalto on ollut Paikallista verkostossa mukana alusta saakka, sitoutuen erityisesti roskattomuuden edistämiseen.

–  Olemme sitoutuneet keräämään roskat liikkeemme edustalta, sekä vähintään roskan päivässä työmatkalla tai muuten, toteaa Lea ja Matti Aalto yrityksen nykyisissä tiloissa Iin Kirkkotiellä.

–  Olen miettinyt, kuinka saisimme läpi ajatuksen kaikille roskaamisen olevan nolo juttu. Kirkkotien varresta ja muualtakin työmatkaamme löytyy kaakaomukeja ja muita roskia, jotka kuuluisivat roskiin, eikä luontoon. Jos tätä pidettäisiin yleisesti nolona juttuna, uskoisin katukuvan siistiytyvän, toteaa Iin Yrittäjien hallituksessakin kuusi vuotta vaikuttanut Lea Aalto.

Tällä hetkellä pariskunta työskentelee Kulta-Aallossa yhdessä. Aallon omaan tuotantoon kuuluu muun muassa erittäin suosittu ”Iin wanhan Haminan risti”. Iin vanhan Haminan arkeologisissa kaivauksissa vuonna 2009 nuorehkon naisvainajan kaulalta löytynyt koru on toiminut ristin esikuvana. Korua on saatavilla kultaisena, hopeisena, pronssisena sekä valkokultaisena. Rististä löytyy kolmea eri kokoa ja Iin wanhan Haminan ristiä on myynnissä vain Kulta-Aallossa.

-Tämä jos mikä edustaa paikallisuutta ja tuollainen minun pitää tehdä, Lea Aalto kertoo ajatelleensa heti kuultuaan ristin löytymisestä.

Samankaltainen risti on löytynyt myös Kuusamosta, ja yksi läheltä Moskovaa. Niiden katsotaan olevan samaa alkuperää. Moskovassa Andrei Rublevin museossa esillä oleva risti on näistä parhaiten säilynyt. On arvoitus, kuinka risti on päätynyt Iihin ja omistajansa kaulaan, mutta on mahdollista, että se on perua karjalaisten kanssa käydystä kaupasta tai muinaisilta ryöstöretkiltä.

Kaakkuriniemi Oy: Kalustohankinnoissa varaudutaan biodieselin käyttöön

Kuljetusliike Kaakkuriniemi on suurin yksityinen työllistäjä Iin Kuivaniemellä, työllistäen ympäri vuoden 12 työntekijää. Kaikkiaan yrityksellä on käytössään yhdeksän autoa, joista viisi ajaa tuorekalaa Norjasta Suomeen ja Ruotsiin.

Osa kalasta ajetaan jalostettavaksi Kokkolaan, osa suoraan Helsinki-Vantaalle, josta se lentää Aasian markkinoille. Lisäksi turveajot ovat työllistäneet Kaakkuriniemen kalustoa yli 30 vuoden ajan ja yksi auto heillä on edelleen turvehommissa. Kevitsan kaivoksen malmirikastetta Sodankylästä Kemin satamaan on viety vuodesta 2013 alkaen.

Kuivaniemen Yrittäjien puheenjohtajanakin toimiva Ari Kaakkuriniemi kertoo yrityksensä sitoutuneen Paikallista verkostoon tavoitteenaan vähäpäästöisempi ja taloudellisempi kalusto.

yrittäjä ari kaakkuriniemi

–  Monenlaista on matkan aikana tapahtunut ja kalusto on vaihtunut isä Alpon vuonna 1955 hankkimasta bensakoneisesta Bedfordin kippiautosta nykyaikaisiin Euro 6 moottorisiin Scanioihin, jotka voivat käyttää vetykäsiteltyä kasviöljyä (HVO). Olemme kalustohankinnoissa varautumassa myös biodieselin käyttöön. Toivottavasti päätöksentekijät alkavat edistää biodieselin käyttöönottoa tuntuvilla verohuojennuksilla. Heti kun biodieselin käyttö tulee taloudellisesti kannattavaksi, siirrymme siihen.

Markkinat biodieselille ovat valtavat ja uusin kalusto soveltuu sen käyttämiselle. Kuljetusala kamppailee kuitenkin niin suurien taloudellisten paineiden alla, että tarvitaan valtiovallan verotuksellista ohjausta biodieseliin siirtymiseksi, Ari Kaakkuriniemi muistuttaa.

Metsätoimisto Kuukkeli: Paikallisten yritysten toivoisi käyttävän toistensa palveluja

Iissä toimiva Metsätoimisto Kuukkeli toimii metsäomistajien apuna lähes koko maassa. Yrityksen toimialaan kuuluvat kaikenlaiset puukauppa ja metsänhoitotyöt sekä yksityisteiden isännöinti, laskutus ja kirjanpito.

Jani Maalismaa työskenteli aiemmin Kainuussa metsäkonekuljettajana. Valmistuttuaan metsätalousinsinööriksi vuonna 2015 hän palasi kotiseuduille Iihin, perustaen Metsätoimisto Kuukkelin.

yrittäjä Maalismaa

Paikallista hankkeessa Kuukkeli on sitoutunut käyttämään paikallista työvoimaa ja paikallisten yritysten palveluita. Valaistus on vaihdettu LED lamppuihin ja ilmalämpöpumppu on hankinnassa. Palveluissaan Maalismaa on sitoutunut vähentämään paperinkulutusta ja siirtymään mahdollisimman paljon sähköisiin palveluihin.

–  Paikallisten yritysten näkisin voivan entistä enemmän käyttää toistensa palveluja ja näin tukevan toinen toisiaan, Maalismaa kertoo suurimpana hyötynä Paikallista merkistä.

Omassa toiminnassaan hän pyrkii hyödyntämään yhteistyökumppaneina paikallisia yrittäjiä aina kun tarvittavaa osaamista ja palvelua on paikkakunnalta saatavilla.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.