Paikallista tarinat osa 5

Paikallista -yhteisö

Iiläiset yritykset haluavat olla mukana luomassa yhteistä tarinaa paikallisen elinvoiman, työllisyyden ja ympäristöarvojen puolesta. Yritystarinat on tuotettu yhteistyössä IiSanomien kanssa.

Aurowool: Vain luonnonmukaisia tuotteita

Iiläinen Aurowool tekee kipua lieventäviä ja rauhoittavia asusteita alpakan ja lampaan villasta. Tuotevalikoimassa on muun muassa päähineitä, ranteenlämmittimiä, kämmekkäitä ja huopalapasia. Kaikki tuotteet ovat ekologisa, mm. villat eivät sisällä keinokuitua ja kaikki ovat luonnonvärisiä sekä myrkyttömiä.

Yrittäjä Mari Matinlassi kertoo, että lampaan luonollisen villan värejä on kolme ja alpakan värimuunnoksia on parisenkymmentä. – En käytä tuotteissani kemikaaleja eikä hyönteismyrkkyjä. Kaikki vaiheet villantuotannossa tapahtuu Suomessa, Matinlassi korostaa.Villat tulevat Iihin lähialueilta: Kiimingistä, Kempeleestä ja Raahesta. Lampaan villasta valmistetut myssyt lieventävät päänsärkyä. Teho perustuu Lapin yliopiston tutkimustietoon, Matinlassi arvioi.

Matinlassi valmistaa kaikki tuotteet itse joko käsityönä tai koneellisesti. Hän on yrityksen ainoa työntekijä.– Suorat osuudet voin tehdä koneella, mutta muut on käsityötä, hän toteaa.

Ensi vuonna tarkoitus on hankkia yritykseen alihankkijoita. Sitä ennen kuitenkin on tarkoitus saada tuotebrändi, markkinointi- ja myyntikanavat valmiiksi. Tuotteita on tarkoitus myydä myös maan rajojen ulkopuolelle tulevaisuudessa. – Alihankkija voi asua missä vaan. Lähetän hänelle postissa materiaalit ja teko-ohjeet. Hän lähettäisi sitten minulle valmiin tuotteen.

Alarannalla sijaitseva Aurowool on perustettu vuosi sitten kesällä. Tuotteita on mennyt hyvin kaupaksi, ja Matinlassi on tyytyväinen Iihin yrittäjäkuntana. Iissä on aktiivista pienyrittäjäporukkaa, Matinlassi kehuu.

 

Kuiva-Kaluste: Hyödynnämme uusiutuvaa energiaa

Kuiva-Kaluste Oy valittiin vuoden yrittäjäksi viime vuonna Kuivaniemellä. Kuivaniemen yrittäjäyhdistys kertoo palkintoperusteissaan, että Jukka-Pekka Sanaksenahon ja Vesa Kehusmaan (kuvassa) kymmenen vuotta luotsaama yritys työllistää kuivaniemeläisiä. Kalusteiden valmistuksessa käytetään kotimaista materiaalia.

– Valmistusprosessissa pyrimme vähäiseen hukkamateriaaliin. Tuotantolaitokseen on asennettu aurinkokeräin, jonka avulla osa energiatarpeesta katetaan ja kesällä lämmitetään käyttövesi, Kehusmaa sanoo.

Kaikkiaan Kuiva-Kaluste on toiminut yli 30 vuotta. Tänä aikana on valmistettu runsaasti ihmisten tarpeisiin keittiö-, kylpyhuone- ja muita  kalusteita. Nykyisin yrityksen suosituin tuotemerkki ovat Laura-kalusteet, ja yrityksille sekä kunnille valmistuu paljon erikoiskalusteita. Kiintokalusteissa käytetään kotimaisia materiaaleja niin paljon kuin mahdollista.

Iin Metsätyö: Taloudellista hyötyä ympäristöystävällisyydestä

Iin Metsätyö Oy käyttää vähäpäästöisiä työkoneita ja ajoreitit ja työkohteet pyritään suunnittelemaan huolellisesti turhia ajoja välttäen. Polttoainekulut ovat vuodessa selvästi pienentyneet. Tähän on päästy määrätietoisesti etenemällä.

– Meillä on kuljettajillamme opastin, joka opastaa heitä ajamaan taloudellisesti. Samalla seurataan polttoaineenkulutusta, tyhjäkäyntiä ja rullausta. Sen käyttöön oton myötä polttoaineen kulutus on laskenut ja päästöt ovat tippuneet. Samalla maksamme kuskille kannustimia taloudellisesta ajotavasta, toimitusjohtaja Janne Paakkola kertoo.

Tällä hetkellä Iin Metsätyö Oy työllistää 40 henkilöä. Sillä on 12 metsäkonetta ja 6 puuautoa. Lisäksi yrityksellä on kaivinkoneita. Yrityksen liikevaihto on noin 5 miljoonaa euroa. Iin Metsätyön toiminta-alue on Ii-Yli-Ii-Kuivaniemi-Simo-Pudasjärvi-Taivalkoski -alueella.

– Ympäristölupaus on imagokysymys. Se myös sitouttaa meidät toimimaan lupaamallamme tavalla, Janne arvioi. Saara Paakkola korostaa, että yleisen harhaluulon mukaan luullaan, että ympäristöystävällisyys on yritykselle kuluerä. – Päinvastoin. Se tuo taloudellista säästöä. Viime vuoden lokakuussa käytimme 12,2 prosenttia enemmän polttoainetta kuin tänä vuonna, Saara tietää.

Iin Metsätyö sai tietoa Paikallista-hankkeesta mediasta ja Micropoliksen Paikallista-puuhahenkilöiden vierailun ansiosta. Iin Metsätyö lähti mielellään mukaan Paikallista-hankkeeseen, koska ennestään tehdyt urakointisopimukset velvoittavat ympäristöasioiden kunnossapitoon. Lisäksi yrityksellä on käytössään laatusertifikaatti, joka velvoittaa ympäristöasioiden huomioimiseen.

– Panostamme ennakoivasti erilaisiin huoltotilanteisiin käyttäen omaa huoltohenkilökuntaa. Näin vältymme erilaisilta vuodoilta, jotka voivat päästä luontoon. Pohjavesialueille emme kuljeta polttoainesäiliöitä, Janne kertoo.

Ii sopii hyvin metsätyöyritykselle, koska kunnasta pääsee hyvin kaikkialle. – Yrityksemme kannalta Ii on keskeisellä paikalla. Metsätehtaat ovat lähellä ja kuljetusmatkat ovat lyhyet, Janne kehuu.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.