Paikallista tarinat osa 4

Paikallista -yhteisö

Iiläiset yritykset haluavat olla mukana luomassa yhteistä tarinaa paikallisen elinvoiman, työllisyyden ja ympäristöarvojen puolesta. Yritystarinat on tuotettu yhteistyössä IiSanomien kanssa.

Yrttiaitta Saarento: Tuotteissa maistuu luonto

Yrttiaitta Saarento on uusi iiläinen yritys, joka valmistaa tuotteita luonnosta käsin kerätyistä villiyrteistä ja luonnonmarjoista. Tuoteperheeseen kuuluu muun muassa hilloja, glögiä, suolaa, sokeria ja sinappia. Pääraaka-aineena käytetään luonnonmarjoja. Villiyrtit toimivat puolestaan tuotteiden mausteina.

Raaka-aineita löytyy lähes pihapiiristä
– Ii on yrteille hyvää seutua. Onneksi täällä on vielä luonnon tilassa olevaa metsää, jossa marjat ja yrtit viihtyvät, toteaa yrittäjä Päivi Kaukua.

Yritys toimii vanhassa hirsitalossa Illinsaaressa. Yrttiaitta Saarennon ympäristölupauksessa luvataan käyttää paikallisia yrttejä ja marjoja. Tuotteet pakataan kierrätettäviin lasipurkkeihin ja -pulloihin. Muovia ei käytetä muualla kuin pullonkorkeissa. – Käytän kierrätyslasia. Sen saa hyvin desifioitua. Uudet kannet niihin laitetaan hygieniasyistä, Kaukua sanoo.

Tieto Paikallista-hankkeesta tuli Kaukualle erään kaverin kautta. Ennen yrttipuuhia hän ehti toimia yrittäjänä vaate- ja kukka-alalla. – Paikallisuus on minulle tärkeä asia ja haluan suosia sitä, Kaukua painottaa.

– Toiveeni on, että Yrttiaitta Saarennosta tulisi kannattavaa liiketoimintaa. Haluaisin ensi vuonna saada jälleenmyyjäverkoston. Toivon mukaan voisin työllistää jonkun muunkin kuin itseni. Vaikka vain kausittain, Kaukua arvioi.

Koulutettu hieroja Sari Kanniainen: Hierontatyössäkin voi säästää ympäristöä

Hierojan työ sinänsä on aika ekologista puuhaa. Toimeen tarvitaan lihaksia, tietoja, taitoa, ihmistuntemusta ja sopiva työtila hierontapöytineen. Silti hierontahommissakin voi säästää ympäristöä. Yrityksen Paikallista-ympäristölupauksessa luvataan säästää sähköä, paperia ja käyttää ympäristöystävällisiä hierontaöljyjä.

– Lisäksi käytän luontoystävällisiä pesuaineita, millä pestään hierontapyyhkeet, Kanniainen kertoo. Sähköä säästyy ledilampuilla, jotka on vaihdettu työtilaan ja hierontapöytä puolestaan desifioidaan jokaisen käyttökerran jälkeen. Työmatka ei puolestaan kuormita luontoa, koska Kanniainen tekee töitä kotona.

Tieto Paikallista-hankkeesta tuli Micropolikselta, josta Kanniaiseen otettiin yhteyttä. Hänen mielestään Paikallista-hanke auttaa yritysimagoa.

– Paperia kuluu vähemmän. Tulee energiasäästöä. Bensaakin kuluu vähemmän. Mielestäni Iin resurssiviisaus on tosi hieno asia, Kanniainen kehuu.

Hän on asunut perheineen Iissä seitsemän vuotta. Hierojana Kanniainen on toiminut vuodesta 2014.

Koskelan Laki Oy: Tavoitteena paperiton toimisto

Lakiasiaintoimisto Koskelan Laki pyrkii Paikallista-ympäristölupauksessaan energian säästöön ja paperittomuuteen. Ilman paperia toimiva lakiasiaintoimisto saavutetaan asiakirjoja skannaamalla ja käsittelemällä niitä sähköisinä. Ennen paperia tarvittiin rekkakuormittain, pöydät olivat väärällään asiakirjoja ja lakitekstejä.

Nykyisin ovat eri ajat. Koskelan Laki Oy:n toimitusjohtaja ja Iin Yrittäjien puheenjohtaja Markku Koskela kertoo, että lähes paperiton toimisto on nykyaikaa.

– Dokumenteista otettiin ennen paperikopioita ja kopioista otettiin kopioita. Nykyisin skannaan dokumentit. En ota enää asiakkaille kopioita asikirjoista, jotka ovat saatavissa muilta viranomaisilta. Vältän turhaa paperikrääsää, Koskela painottaa.

Lisäksi lakiasiaintoimisto pyrkii säästämään energiaa niin, että työkoneita ei pidetä koko ajan auki. Tietokoneet, skannerit, tulostimet ja muut energiaa tarvitsevat laitteet suljetaan, kun niitä ei tarvita.

Paikallista-hankkeen aluellepanija
Markku Koskela on se henkilö, jonka ajatuksesta Paikallista-hanke käynnistyi muutama vuosi sitten. Silloin Koskela oli hoksannut reissullansa Rovaniemellä aluuen yrittäjien yhteistoimintahankkeen. Hän  mietti, että paikallisten paikallisten yritysten brändäykseen voisi Iissä lisätä vielä resurssiviisauden.

– Esitin asian ensin esille Yrittäjein hallituksessa. Sitten otin kunnanjohtaja Ari Alatossavaan yhteyttä. Seuraavana Leena Vuotovesi otti minuun yhteyttä, Koskela muistelee.

Hanke lähti hyvin käyntiin. Nykyisin yritykset ovat verkostoutuneet sosiaalisen median kautta ja näkyvyyttä haetaan erilaisilla kampanjoilla.

– Haluamme ihmiset huomaamaan, että Paikallista-hankkeeseen on helppo liittyä ja se on ilmaista. Se on erinomainen kanava yrittäjille ja kuluttajille. Se on ilmaista mainontaa, Koskela arvioi.

– Toivomme, että saamme hankkeeseen mahdollisimman paljon yrittäjiä. Myös kevytyrittäjillä on mahdollista liittyä mukaan. Parin vuoden sisällä haluaisimme olla sellaisessa asetelmassa, että näkyvyytemme olisi hyvä ja brändi olisi kaikille tuttu. Vähän kuinen vanha ”Iissä on ideaa” -brändi. Siitä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua Paikallista-brändi tiedetään jo Oulussa, Koskela visioi.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.