Paikallista tarinat osa 3

Paikallista -yhteisö

Iiläiset yritykset haluavat olla mukana luomassa yhteistä tarinaa paikallisen elinvoiman, työllisyyden ja ympäristöarvojen puolesta. Yritystarinat on tuotettu yhteistyössä IiSanomien kanssa.

Neste Ii J. Nenonen Oy on saanut Paikallista -merkistä taloudellista hyötyä
– Olemme vaihtaneet valaistuksen sähköä säästäviin ledilamppuihin. Niiden myötä sähkölaskut ovat pienentyneet. Lisäksi olemme laittaneet uuden vettä säästävän autonpesukoneen. On hyvä, etteivät ihmisten autonpesuvedet mene pohjaveden joukkoon. Meidän vetemme menevät Iin viemäriverkkoon, toimitusjohtaja Jussi Nenonen kertoo.

Huoltoaseman hoidossa kertyy paljon pahvia. Tuotteet tuodaan asemalle pahvilaatikoissa, ja lisäksi aseman tiloissa oleva hampurilaisravintola tuottaa pahvijätettä. Toimitusjohtaja toivookin, että Iissä voisi kerätä enemmän pahvia talteen.

– Pitäisi olla isommat keräyspisteet, mihin pahvia voi viedä. Omaa paperinpuristinta meidän ei kannata hankkia, koska pahvia ei kuitenkaan tule niin paljon, Nenonen toteaa. Nenosen mielestä yrityksille pitäisi olla oma pahvinkeräyspaikkansa. Tai sitten nykyisten pahvinkeräyspaikkojen pitäisi olla huomattavasti isompia.

Nenosen ruokavalikoimaan kuuluu muun muassa hampurilaisia ja patonkeja. Ruokatuotteissa käytetään paikallista luomulihaa, jonka toimittaa iiläinen J-J Liha. Maittavat patongit ovat tulleet kuuluisiksi. – Niitä haetaan Kemistä ja Oulusta saakka, Nenonen naurahtaa. Tällä yritys työllistää seitsemän henkilöä.

Tikkaskodit hyödyntää paikallisia rakentajia
Päiväkoti Tikkaset toimii Iin Tikkasenharjussa Elokujalla vuonna 2010 rakennetuissa tiloissa, sekä Päiväkoti Metsätähti Iin Alarannalla Sortteeritiellä vuonna 2008 rakennetuissa tiloissa. Syksyllä valmistuu kolmas yksikköä päiväkoti Harjuntähti Harjukujalle Liesharjuun.

-Rakentamisessa olemme Paikallista -hankkeen hengessä liikkeellä teemalla  ”iiläisiltä iiläisille”, eli käytämme mahdollisimman paljon paikallisia toimijoita. Pääurakoitsija Salera Oy on tuttu Tikkasenharjun yksikön rakentajana ja kokemukset yrityksen ammattitaidosta ovat todella hyvät. Samoin pohjatyöt hoituivat Jussilan Groupilla sujuvasti, yrittäjä Tuija Alikoski kertoo.

Tikkaskotien toiminnassa toteutuu monellakin tapaa teema ”iiläisiltä iiläisille”. Tämä näkyy ruokahankinnoissakin lähiruokaa suosien. Kalatuotteet toimittaa Kalaliike H. Kuha, sekä lihatuotteet Juuso Jussila. Harjuntähden lämmitys toteutetaan maalämmöllä. Maalämmön tarvitsemat kaksi maalämpökaivoa, syvyydeltään 250 metriä, on porannut niin ikään iiläinen Oulun Lämpökaivoporaus Oy.

Ravintola Chuyan Yi käyttää paikallisia raaka-aineita
Micropoliksessa toimiva Chuyan Yi -ravintola luottaa paikallisiin raaka-aineiden toimittajiin keittiössään. Lisäksi jätteet lajitellaan tarkasti. Ravintoloitsija Timo Räihä korostaa, että biojätettä syntyy todella vähän.

– Se on tietysti merkki siitä, että ruoka on hyvää. Ylijäämäruokamme myydään pois lounasajan päätyttyä joka päivä ja ilmoitamme asiasta Facebookissa jos ruokaa jää. Esimerkiksi valtakunnallisena nollapäästöpäivänä 21.9. 2018 ravintolan koko ruokalinjasto tehtiin vegetaristisena, ja ruokien raaka-aineet hankitaan pääsääntöisesti lähialueen toimittajilta.

– Emme lähde hakemaan niitä kaukaa, vaan mieliyvin tuemme paikallisia toimittajia. Näin vältämme myös ruoan moneen kertaan pakastamisen ja pakkaamisen ja kuljettamisen, Räihä korostaa.

Ruoat lounaalle valmistetaan itse joka aamu tuoreista raaka-aineista. Kokkina toimii Räihän puoliso Yan (Jenni) Zhang. R

– Kartoitamme parhaillaan mahdollisuutta tarjota myös paikallista luomua yhtenä vaihtoehtona tuoreissa annosruoissamme. Iissä on luomulihan ja -kasvisten tuottajia ja olemme aloittamassa heidän kanssaan parhaillaan neuvotteluja, Räihä sanoo.

Räihä ja Zhang ovat huomanneet, että Iissä kierrätysasiat ovat kunnossa. Pahvinkeräystä saisi tosin parantaa, koska keräysastiat ovat usein täynnä. – Pahvinkeräyspaikkoja on aika vähän. Sen voisi kyllä paremminkin järjestää, Räihä arvioi.

Tieto Paikallista-hankkeesta tuli Chuyan Yille saman tien, kun ravintola aloitti toimintansa Micropoliksessa. Tosin tuolloin hankkeeseen hyväksyttiin vain vuoden toiminnassa olleita yrityksiä. Sääntöjä korjattiin kuitenkin pian, ja Chuyan Yi oli mahdollista hyväksyä hankkeeseen.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.