Paikallista tarinat osa 2

Paikallista -yhteisö

Iiläiset yritykset haluavat olla mukana luomassa yhteistä tarinaa paikallisen elinvoiman, työllisyyden ja ympäristöarvojen puolesta. Yritystarinat on tuotettu yhteistyössä IiSanomien kanssa.

Hautaustoimistossa ja kukkakaupassa näkyy ekologisuus

Arvo Kova Oy:n Iin toimipisteessä käytetään kukkaruukun päällä folion sijasta kuitukankaista suojaa. Myymälään on myös asennettu energiatehokkaat ilmalämpöpumput ja ledvalot. ”Lisäksi maalämpö ja aurinkoenergian hyödyntäminen ovat tulevaisuuden suunnitelmissa mahdollisten rakennushankkeiden yhteydessä”, kertoo Iin myymälävastaava Maarit Kova.

Hautauspalveluita tarjoava yrityksellä on toimipisteitä Iin lisäksi Oulussa, Kempeleessä ja Oulunsalossa. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Risto Kova, joka luotsaa yritystä jo kolmannessa polvessa. Yrityksen perusti vuonna 1967 Kovan isoisä Iissä. Sieltä tarina on jatkunut perheyrityksenä aina näihin päiviin saakka. ”Palvelemme Iissä viiden työntekijän voimin. Hautaustoimiston ja kukkakaupan lisäksi meiltä löytyy oma kiviveistämö”, Maarit Kova kertoo.

Yrityksen toiminnassa pyritään käyttämään ekologisia, helposti maatuvia materiaaleja. ”Toivoisimme biokeräyksen aloittamista Iihin. Silloin pystyisimme entistä paremmin huolehtimaan lajittelusta. Hävikkiä olemme onnistuneet rajoittamaan tuomalla kukat suoraan Hollannista, sekä käyttämällä kotimaista ruukkukukkaa aina, kun niitä on saatavilla”, Maarit Kova toteaa. Muovikassien kysynnän on Iin Kukkakaupassa huomattu vähentyneen pussien maksullisuuden myötä. Kukkaruukun päälle käytettävistä foliosta ollaan myös luopumassa. Niiden sijaan ruukut saavat kuitukankaisen, kauniin päällyksen. Iin toimipisteessä ilmalämpöpumput ja ledvalot ovat itsestäänselvyys, olleet jo vuosia. Maalämpö ja aurinkoenergian hyödyntäminen ovat yrityksen tulevaisuuden suunnitelmissa, mahdollisten rakennushankkeiden yhteydessä.

Kalustetuotannossa syntyy väistämättä materiaalihukkaa

Aallon Kaluste Oy:n tuotteiden valmistuksessa syntyvät hukkapalat hyödynnetään kiinteistön lämmöntuotannossa ja veden lämmityksessä. Myös tuotantohallin ja keittiömallien esittelytilan valot on vaihdettu ledeihin. Olemme toimenpiteillä saaneet sähkönkulutusta pienennettyä merkittävästi, toteaa toimistusjohtaja Susanna Aalto-Iivari.

Aallon Kaluste Oy on toiminut nykyisissä tuotantotiloissaan Sahatiellä vuodesta 1986. Vuonna 1980 perustettu yritys suunnittelee, valmistaa ja asentaa etenkin keittiöiden ja kylpyhuonetilojen kiintokalusteita. Myös makuuhuoneet, eteiset ja muut kodin tilat löytävät sopivat kalusteet yrityksen laajasta valikoimasta. ”Mittatilaustyönä kalusteista tulee juuri oikeanlaiset. Joustava tuotantotapamme mahdollistaa vakiokalusteiden ohella myös erikoismitoitettujen kalusteiden valmistamisen”, toimitusjohtaja Susanna Aalto-Iivari kertoo.

Yrityksen valttina on monen ovi- ja helatoimittajan käyttäminen. Näin asiakkaalla on mahdollisimman laaja valikoima malleja ja värejä käytettävissä, suunniteltaessa juuri hänen toiveidensa mukaista kalustekokonaisuutta. ”Kalustetuotannossa syntyy väistämättä materiaalihukkaa. Hukkapalaset hyödynnämme lämmöntuotannossa vesikiertoisen keskuslämmityksen kautta. Samalla lämpenee myös vesi. Tuotantohallin ja keittiömallien esittelytilan valot on vaihdettu ledvaloihin. Olemme toimenpiteillä saaneetkin pienennetyksi sähkönkulutusta merkittävästi”, Susanna toteaa.

Aallon Kalusteessa toivotaan yhteistyön edelleen tiivistyvän iiläisten yritysten kesken. ”Asiakkaan kannalta olisi ihanne, että hän saisi talopaketin, ikkunat ja talon kiintokalusteet yhdellä kertaa, iiläisten yritysten toimittamina”, Susanna Aalto-Iivari heittää tulevaisuuden toiveena.

Jätteet kierrätetään mahdollisimman tarkoin

Iin Putkiasennus Gomanin asennustöissä syntyvät putkijämät kerätään talteen ja hyödynnetään myöhemmin toisessa kohteessa tai sulatetaan. Lisäksi pakkausmateriaaleja käytetään säästeliäästi ja kierrätetään ahkerasti, kertoo yrityksen omistaja Reijo Goman.

Yritys huolehtii myös ympäristön siisteydestä. ”Pakkaus- ja paperijäte viedään kierrätykseen. Roskis tyhjennetään kerran viikossa”, hän toteaa. Yrityksen varastotiloihin on pakattu eripituisia putkenkappaleita ja -liitoksia runsaasti. On messinki- ja kupariputkea. ”Putkijätteet ovat suojassa varastossamme. Hiljattain metallinkierrätysrekka käväisi hakemassa lastin pihaltamme”, Goman kertoo. Lisäksi  pakkausmateriaaleja käytetään säästeliäästi. ”Kaikki asiakkaiden saamat materiaalit menevät pakkauksineen heille. Ne eivät jää meille lojumaan”, Reijo Goman sanoo.

Tällä hetkellä Iin Putkiasennus Goman työllistää neljä asentajaa. Valtarintiellä oleva kauppapaikka on tällä hetkellä suljettuna, mutta asentajat ovat tavoitettavissa puhelimitse. ”Asennustyö on leipätyömme”, Reijo Goman tiivistää.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.