Paikallista tarinat osa 1

Paikallista tarinat osa 1

Paavo Jäppinen ky vireä kuusikymppinen

Paikallista merkin yrityksenä Paavo Jäppinen ky on antanut lupauksen hyödyntää resursseja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja vähentää hiilidioksidipäästöjänsä. ”Olemme sitoutuneet jätteiden määrän vähentämiseen kierrättämällä tehokkaasta, sekä panostamaan huoltoaseman ympäristön siisteyteen”, Jukka Jäppinen kertoo siistillä huoltamon pihalla.

Renkaat ja akut yritys toimittaa kierrätykseen. Öljyt ja voiteluaineet kerätään talteen, toimitettavaksi asianmukaiseen käsittelyyn. Myymälän ja mittarikentän valaistus on vaihdettu led-valoihin, sekä baarin valaistuksen vaihtaminen on suunnitelmissa. Mittarikentän rakenne on ministeriön ohjeiden mukainen, jossa öljynerottelukaivoon kertyvä öljyjäte otetaan talteen.

Monien 4-tietä matkaavien pysähdyspaikka Iissä on perinteinen Jäppisen baari. Paavo ja Sirkka Jäppisen vuonna 1956 perustama Gulf huoltoasema on vuosien kuluessa toiminut useiden ketjujen väreissä, Jäppisen baarin vetovoiman säilyessä. Tällä hetkellä Paavo Jäppinen ky on Seo asema. Jäppisen baarin toiminnasta vastaa Tuula Jäppinen, joka perinteitä kunnioittaen on jatkanut vanhempiensa perustaman baarin toimintaa.

Baarista saa maukkaita grillituotteita, valmispitsoja, monipuolisia leipätuotteita, muun muassa Reissumies ja erilaiset sämpylät. Kahvinsa voi nauttia myös erilaisten konditoriotuotteiden, kuten monenlaisten marjapiirakoiden tai itse leivottujen munkkien kera. Baarissa on tietenkin Veikkauksen eri pelien pelaamismahdollisuus, on ollut jo vuodesta 1961 alkaen.

”Emme toimi niin sanotulla liikenneasemakonseptilla, vaan tarjoamme monipuolisempia palveluja. Myymälästä löytyy monenmoista yleistarviketta, sekä renkaat, akut ja voiteluaineet. Huoltopalveluita emme tarjoa, mutta rengasmyynnin lisäksi asennamme ja korjaamme renkaita”, Jukka Jäppinen valottaa vireän kuusikymppisen Paavo Jäppinen ky:n toimintaa.

Ympäristöarvot tärkeitä valokuvaamo Salaman toiminnassa

Micropoliksen C-siivessä toimiva valokuvaamo Salama on erikoistunut koulu- ja päiväkotikuvauksiin. ”Rippiryhmien kuvaukset hoidan myös välillä Helsinki-Ii. Lisäksi käyn kaksi kertaa vuodessa kuvaamassa Kainuun Prikaatissa”, Salaman yrittäjä Juho Tauriainen kertoo.

Ympäristöarvot ovat Juholle tärkeitä, niin yrittäjänä, kuin kotioloissakin. Valokuvauspaperin hukan hän minimoi tulostamalla täysiä arkkeja. Paperin rinnalle hän on etsinyt vaihtoehtojakin ja Salamassa kuva on mahdollista ikuistaa vaikkapa puupinnalle.

Juho oli muutama vuosi sitten perustamassa ”Pidetään Ii siistinä” facebookryhmää, toimien edelleen aktiivisesti kyläkuvan siisteyden puolesta. Tästä aktiivisuudesta hänet palkittiin Iin ympäristöpalkinnolla vuonna 2016. ”Paikallisten palveluiden käyttäminen on minulle itsestäänselvyys. Auto tankataan paikallisella huoltamolla ja muutenkin käytän iiläisiä yrityksiä mahdollisimman paljon.”Lopuksi Juho haluaa muistuttaa liikunnan tärkeydestä. ”Usein asiat voi hoitaa kävellen tai pyöräillen. Jos autoa on pakko käyttää, voi samalla reissulla hoitaa monia asioita, Juho heittää haasteena iiläisille.

Iilaakson Fysioterapia -yksilöllistä fysioterapiaa Iin seudulla

”Fysioterapiasta on apua etenkin silloin, kun sinulla on toimintarajoitteita, esimerkiksi kipujen tai neurologisten oireiden vuoksi. Fysioterapia auttaa tutkitusti muun muassa niska-, hartia-, olkapää- ja selkävaivoissa, sekä muissa tuki- ja liikuntaelinten vaivoissa ja ongelmissa, Liisa Tuikkanen Iilaakson Fysioterapiasta kertoo.

Liisa on toinen vuonna 2017 perustetun Iilaakson Fysioterapian yrittäjistä, yhdessä äitinsä Tiina Vuononvirran kanssa. Asiakkaita Iilaakson Fysioterapia palvelee sekä Iin Laitakujalla sijaitsevassa toimipisteessä, että kotikäynneillä. Myös laitoksissa olevia asiakkaita palvellaan Iin ja Oulun alueilla.

-Haluamme voimakkaasti panostaa ennaltaehkäisyyn ja siksi kehotamme asiakkaitamme omaehtoiseen liikkumiseen ja kunnostaan huolehtimiseen. Ekologisuus on myös toimintamme peruspilareita, jota edistää liikkuminen mieluummin kävellen ja pyörällä, kuin autolla, Tiina ja Liisa toteavat.

Iilaakson Fysioterapian yrittäjät Liisa Tuikkanen ja Tiina Vuononvirta kehottavat monipuoliseen liikuntaan.

Liisa kertoo hankkineensa lisäkoulutuksen Faskiamanipulaatio  – menetelmään. Menetelmä auttaa tulkitsemaan faskian (peitinkalvo) osuutta tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvissä toimintahäiriöissä. Tämän manuaalisen menetelmän perusajatus on tunnistaa tarkka, paikallinen faskian alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen liikkeeseen. Kun rajoittunut tai kivulias liikesuunta on löydetty, tunnistetaan paikallinen faskiassa oleva alue ja tätä tarkasti määritettyä faskian aluetta manipuloimalla voidaan palauttaa liikkeen laajuus ja kivuttomuus.

-Jokaisen asiakkaamme tarpeet ovat erilaiset, siksi hyödynnämme toiminnassamme kattavasti fysioterapian eri muotoja, Liisa Tuikkanen kertoo Iilaakson Fysioterapian toimintaperiaatteista.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.