Jätedata kirittää Iitä ympäristötavoitteissa

Jätedata kirittää Iitä ympäristötavoitteissa

Julkaistu: 1.10.2019


Iin kunnan tavoitteena on kierrättää vähintään 55 prosenttia yhdyskuntajätteistä, hyödyntää vähintään 70 prosenttia rakennus- ja purkujätteistä materiaalina sekä vähentää jätemäärä vuoden 2000 tasolle.

Kunnan kiinteistöissä seurataan eri jätelajikkeiden kuten paperin, pahvin, biojätteen, metallin, lasin ja muovin määriä ja kierrätysaktiivisuutta. Syksyn 2019 aikana Iin Nikkarin päiväkoti, Haminan koulu sekä keskuskeittiö Merta ottavat käyttöön parikymmentä uudenlaista jäteastiaa, joiden etäluettavat sensorit mittaavat kierrätettävien jakeiden määriä. Datan avulla astioiden tyhjennysvälejä ja kuljetusreittejä pystytään tehostamaan, joka pienentää mm. kuljetuskuluja ja hiilidioksidipäästöjä.

Oululainen Wastebook Oy ja Iin kunta aloittavat yhteistyön

Wastebook Oy:n mobiilipalvelun kautta mm. kunnat, kotitaloudet ja yritykset voivat kilpailuttaa jätehuoltonsa sekä laskea oman kierrätysasteensa. Palvelua pilotoidaan ensin Iissä. Iin tavoitteenaan on nostaa jätteiden kierrätysastetta ja parantaa kaikkien kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua kiertotalouteen.

Kotitaloudet voivat kilpailuttaa jätepalvelunsa verkossa 27.9.2019 alkaen osoitteessa: wastebook.fi

Käyttäjä voi valita, mitkä jakeet haluaa kierrättää ja näkee samalla palveluun integroidun laskurin avulla valintansa vaikutukset kierrätysasteeseen. Alusta välittää käyttäjän tarjouspyynnön jäteyhtiöille ja vastaavasti yhtiöiden tarjoukset käyttäjälle.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.