Iin seurakunta muutti kiinteistöjen lämmityksen uusiutuvalle energialle

Iin seurakunta muutti kiinteistöjen lämmityksen uusiutuvalle energialle

Julkaistu: 7.2.2020


Ympäristövaikutuksina seurakunnan CO2 päästöt pienenevät 35 tonnia/vuosi.

Micropoliksen Talotekniikka-hanke teki selvitykset ja vaihtoehtolaskelmat Iin seurakunnan kiinteistöjen muuttamisesta energiatehokkaammaksi sekä öljylämmityksen muuttamisesta uusiutuvalle energialle.

Kohteina olivat Oijärven seurakuntatalo, Karhun leirikeskus, Kuivaniemen seurakuntatalo, Väli-Olhavan seurakuntatalo, Kuivaniemen kirkko ja Iin Pappila. Kaikki seurakuntatalot ovat sähkölämmitteisiä, Kuivanimen kirkko osittain sähköllä ja öljyllä, Iin Pappila on öljylämmitteinen.

Kohteiden kokonaisenergian kulutus oli lämmityksen osalta sähkölämmityskohteissa 153 500 kWh. Kirkossa lämmitysöljyn kulutus on ollut 7420 litraa kevyttä polttoöljyä ja lämmityssähkön kulutus 11 000 kWh. Lämpöenergian käyttönä tämä tarkoittaa keskimäärin 85 MWh/vuosi. Pappilassa lämmitykseen on käytetty 5056 litraa kevyttä polttoöljyä. Lämpöenergian käyttönä tämä tarkoittaa keskimäärin 51 MWh/vuosi.

Selvityksen perusteella seurakuntatalojen suoran sähkölämmityksen tueksi oli edullisinta hankkia ilmalämpöpumput ja älykäs lämmityksen ohjausjärjestelmä. Pappilan öljylämmitys korvattiin maalämmöllä. Kohteessa oli riskinä vielä maan alle sijoitettu öljysäiliö, josta olisi voinut aiheutua vakava ympäristön pilaantuminen mikäli öljyä olisi päässyt vuotamaan vain muutaman metrin päässä olevaan Iijokeen. Haastava kohde oli kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Kuivaniemen kirkon öljylämmityksen muuttaminen maalämpöön.

Iin seurakunta sai hankkeisiin energiatukia ja kaikissa kohteissa on muutostyöt aloitettu, osassa työt ovat jo valmiina.

Kokonaisuutena seurakuntatalojen ja pappilan energiankulutus arvioidaan laskevan uudella lämpöpumppuihin perustuvalla lämmitystavalla noin 56 000 kWh/vuosi sähkön kulutuksena. Kuivaniemen kirkon öljylämmityksestä luopuminen laskee ostettavan öljynmäärää noin 60 000 kWh/vuosi kun öljylämmityksen tilalle tulee maalämpöpumput.

Lisätiedot
Projektipäällikkö Pekka Pääkkönen
p. 050 596 9582, pekka.paakkonen@micropolis.fi

Talotekniikka hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), jossa tuen myöntäjänä on Pohjois-Pohjanmaan Liitto. 

Talotekniikka – Liiketoimintaa älykkäällä energiankäytöllä

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.