Iisisti energinen teki kestävän arjen kokeiluja

Iisisti energinen teki kestävän arjen kokeiluja

Julkaistu: 27.5.2019


Iin kunnassa toteutetussa Iisisti energinen -hankkeessa tehtiin kestävän arjen kokeiluja kuntalaisten uusiutuvan energian käytön lisäämiseen ja kotien energiatehokkuuden parantamiseen. Samalla selvitettiin, miten kunnan edelläkävijyys näkyy kuntalaisten energia-asenteissa ja -käyttäytymisessä.

Yksi kiinnostava tutkimusaihe oli energiankulutuksen ohjausjärjestelmiin liittyvien käyttökokemusten kerääminen iiläisiltä kotitalouksilta. Taloudellisen säästön ohella käyttäjät odottivat muun muassa helppoutta lämmityksen hallintaan ja sähkönkulutuksen seurantaan sekä erilaisten järjestelmien, kuten lämpöpumpun, aurinkopaneelien tai asumisturvallisuuteen liittyvien hälytysten, integrointia yhteen käyttöliittymään.

Odotukset täyttyivät helppouden ja säästökohteiden tunnistamisen osalta, mutta haasteitakin kokeilijat vielä tunnistivat esimerkiksi vesikiertoisen lattialämmityksen ja ilmalämpöpumppujen liittämisessä ohjaukseen. Tuloksista kävi kertomassa projektitutkija Sanna Tuomela Energianeuvonnan vuosipäivässä huhtikuun alussa.

Katso videotallenne Sanna Tuomelan esityksestä Motivan YouTube-kanavalta:

Energiatiedon lukutaito testissä

Hankkeessa arvioitiin myös kansalaisten energiatiedonlukutaitoa: vaikuttaako tieto asenteisiin ja käyttäytymiseen? Tutkimuksen mukaan koulutus- ja tulotaso ovat yhteydessä sekä tietämykseen että asenteisiin ilmastomyötäisessä toiminnassa.Tietotestin tulokset paranivat koulutustason noustessa, mutta ilmastoystävällisessä toiminnassa alemmat koulutus- ja tuloluokat saavat korkeammat pisteet, kirjoittaa tohtorikoulutettava Teija Keränen BCDC Vuorovaikutus -tiimistä blogissaan.

Teija Keräsen blogikirjoitus:
Energiatiedon lukutaidon 5 A:ta: Harppauksilla myönteisiin energia-arjen muutoksiin

Iisisti energinen -hankkeen toteuttajia olivat Iilaakso Oy, Iin Micropolis Oy ja Iin Energia yhteistyössä Oulun yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen BCDC Energia -tutkimushankkeen kanssa.

Iisisti energinen -hankkeen julkaisuja

(Tiedote on julkaistu Motivan verkkosivuilla 15.5.2019)

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.