Ii palkittiin Euroopan parhaana

Ii palkittiin Euroopan parhaana

Julkaistu: 10.10.2017


Euroopan parasta ilmastotyötä tehdään Iissä

Iiläinen projekti on voittanut Euroopan komission RegioStars 2017 –kilpailun ilmastonmuutos-kategorian. Voittaja julkistettiin tiistai-iltana 10.10.2017 Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikon tilaisuudessa Brysselissä.

Palkitun Innovatiiviset vähähiiliset palvelut -projektin toteuttavat yhteistyössä Iin Micropolis Oy ja PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry. Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt projektille tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Katso Iin esittelyvideo (EU Regiostar Awards 10.10.2017)

Hankkeen ja rahoittajan edustajat pääsivät Brysselissä järjestettyyn palkintogaalaan vastaanottamaan tunnustuksen ja nauttimaan median huomiosta. Iin Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi iloitsee Iin onnistumisesta.

– Eurooppalaiset kilpakumppanimme kutsuivat kisaa ”hankemaailman Oscareiksi”. Haluamme käyttää voiton ansiosta saamamme näkyvyyden ilmastotyön edistämiseen ja suomalaisen osaamisen esille tuomiseen.

– Ratkomme Iissä globaalia ongelmaa tavalla, joka voidaan monistaa mihin tahansa pieneen kuntaan. Edustamme kokomme puolesta valtaosaa Euroopan kunnista. Pärjäsimme kilpailussa luultavasti osittain myös siksi, pohtii PROTO- Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n toiminnanjohtaja Johannes Helama.

Iin kunnan ilmastotavoite on jopa 30 vuotta EU:n tavoitetta ripeämpi

Projektipäällikkö Kristiina Nurmenniemen mukaan kehittämistyössä on hyödynnetty luovien alojen osaamista ja palvelumuotoilun menetelmiä ihmisten kokemusten, arjen ja käyttäjätiedon keräämisessä. Kuntalaiset ovat kehittäneet mm. sähköisiä asiointipalveluita, joukkoliikennettä, kuntakeskuksen kaavoitusta sekä yritysten Paikallista -ympäristölupauksen käyttöönottoa erilaisten kokeilujen, kilpailujen ja työpajojen avulla.

– Olemme onnistuneet edistämään toimintakulttuurin muutosta. Iiläiset ovat innostuneet uusista toimintamalleista ja pilotteja tullaan jatkamaan edelleen, kuvailee Helama.

– Taka-alalla on muutosmalli, joka koostuu kolmesta osatekijästä: visiosta, ihmisistä ja vertailukohteista. Kun kaikki palaset saadaan kohdalleen, alkaa asia edetä, Nurmenniemi kertoo.

RegioStars –kilpailu palkitsee inspiroivaa aluekehittämistä

EU:n RegioStars-kilpailussa nostetaan esiin innovatiivisia aluekehittämisen hankkeita, joista voidaan saada inspiraatiota myös muissa kunnissa ja kaupungeissa EU:ssa. Iin hanke valittiin voittajaksi kilpailun EU:n energiaunioni-hankkeen tavoitteita edistävänä ja ilmastonmuutosta hillitsevänä toimintana. Hankkeessa poikkeuksellista on luovien alojen ja elinkeinoelämän yhteistyö.

© European Union

Palkintoa vastaanottamassa projektipäällikkö Kristiina Nurmenniemi, aluekehitysasiantuntija Heikki Laukkanen Pohjois-Pohjanmaan liitosta sekä toiminnanjohtaja Johannes Helama PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry.

Kilpailun järjestää Euroopan komissio. Vuonna 2017 riippumaton tuomaristo valitsi 103 hankkeen joukosta 24 finalistihanketta painottaen neljää kriteeriä: innovointi, vaikutus, kestävyys ja kumppanuus.

Innohiili-hankketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta, Iin kunta, Iin Micropolis Oy ja PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry. Kokonaisbudjetti on 297 526 €, toteutusaika 1.12.2015 – 30.11.2017.

Lisätiedot
Projektipäällikkö Kristiina Nurmenniemi, kristiina.nurmenniemi@micropolis.fi

PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n toiminnanjohtaja Johannes Helama, johannes.helama@proto.fi

regiostars.eu

EURegionsWeek 2017: ec.europa.eu/regional_policy/regions-and-cities/2017/index.cfm

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoa toiminnastamme ja ympäristöön liittyvistä asioista.